Historia
Historiaa
90-luvun laman aikana TSL järjesti Imatralla kolme videokuvauskurssia, joilla tutustuttiin myös toimittajan työhön. Kurssien vetäjä, toimittaja Markku Kahri, laittoi kurssilaiset myös miettimään mitä kuvataan ja miksi. Vuosina 1993 ja 1994 kurssilaisten tekemistä töistä osa esitettiin TV2:ssa. Kurssilaisten käytössä oli puoliammattilaistason vuokrakalusto.
Tuolloin harrastajienkin kamerat ja editointivälineet olivat kalliita. Kun suurin osa kurssilaisista oli työttömiä, oli kamera ja muu välineistö heille vain haave. Viimeisen kurssin loppuessa talvella 1995 oli Imatralla parisenkymmentä videokurssin käynyttä, jotka halusivat jatkaa kuvausharrastusta mutta välineet puuttuivat. Päätettiin perustaa videokerho, joka sai nimekseen Vuoksen Videokerho, perustavassa kokouksessa Imatran työttömien toimitiloissa 9.3.1995.
Vasta perustettu kerho sai ensimmäiseksi työkseen varsin mittavan dokumentoinnin Saimaanhovin saneerauksesta. Työn antoi Enso-Gutzeit Oy, jonka leasing-välineet kerho sai omakseen työn loputtua. Työ valmistui seuraavana vuonna ja silloin kerholla oli sen ensimmäiset editointilaitteet ja SVHS-kamera. Kerhotiloina oli kaupungilta vuokrattu vanhan Opistotalon kellarihuone, jonne välineitä raahattiin kapeita portaita pitkin.
Muita 90-luvun kuvauksia olivat paikallinen Orli-ooppera, vauvauintikuvaukset Imatran kylpylässä, avantouinnin SM-kisat Imatralla 1998 sekä monet kesähäät ja pienemmät tapahtumat. Kerhon saatua 1996 tilat Kanavakatu 5:n kellarista, se tarjosi tilat ja laitteet kolmelle pienimuotoisemmalle TSL:n järjestämälle videokurssille.
2000-luvulla alkoi videokameroita ja editointiohjelmia olla tavallisen harrastajan saatavilla. Digitaalinen video tietokonepohjaisine editointiohjelmineen valtasi alaa vanhalta analogiselta videomaailmalta. Kerhossa tämä näkyi perhejuhlakuvaustilausten vähenemisenä. Vanha SVHS-kamera raskaine jalustoineen vaihtui pienempään ja kevyempään digitaaliseen videokameraan. Ensimmäinen tietokonepohjainen editointiohjelma oli VideoAction, jolla sai parhaimmillaan kymmenen minuuttia editoitua elokuvaa. Digitaalisilla laitteilla on kuvattu mm. urheilukilpailuja, vetokoirahiihdon SM-kisat ja yritysesittelyjä.
Vuonna 2004 kerho liittyi Kaakon piirin elokuvaajiin ja 2007 valtakunnalliseen Filmi- ja Videokuvaajien liittoon. Vuonna 2008 Petri ja Suvi Rautsiala sijoittuivat Lahdessa pidetyissä Kaakon piirin kilpailuissa toiseksi B-sarjassa teoksella The Reaper - Part 1. Kaakon piirin elokuvaajien kilpailut kerho isännöi 2006 ja loppukilpailuun päässeet teokset esitettiin Kulttuurikeskuksen Kaleva-salissa 28.10.2006.
Vuodesta 2005 on kerho toiminut Sarakuja 3:lta vuokratuissa tiloissa. Viimeisimpiä kuvauksia ovat olleet TU:n Imatran osaston 80-vuotisjuhlan kuvaus ja Imatran Työstöasennuksen esittelyvideo.